Si-nivel syynä alaselän ja
lantion alueen kiputiloihin

Suuri osa suomalaisista kohtaa selkäkipua jossain vaiheessa elämäänsä. Kipu saattaa mennä ohi muutamassa päivässä, mutta muuttuu usein pitkäaikaiseksi elämää rajoittavaksi oireeksi. Vaikka lääketieteen diagnostiikkakeinot ovat parantuneet, niin edelleenkin lihasperäiset oireet ja varsinkin niiden syyt jäävät liian usein selvittämättä.

Diagnostiset haasteet ovatkin tuoneet runsaasti erilaisia arvailuja ja selityksiä selkäoireiden syistä. Tehtyäni yli 30 vuotta työtä selkäkipujen hoitajana voin vain ihmetellä tilannetta. Selkäkipuun tarjotaan selitykseksi psykosomaatiikkaa, istumista, venähdyksiä, tunne-elämän lukkoja, välilevyn luiskahduksia, jalkojen pituuseroja, tulehduksia, nikaman luiskahduksia, aivojen kipuratojen aktivoitumista, kantaluun sijoiltaan menoa, ylipainoa ja tupakointia. Siinäpä vaihtoehtoja selkäoireileville.

Alaselän kipujen syynä on yleensä niinkin yksinkertainen asia kuin lihasjännitys. Selkälihasten tehtävä on liikuttaa ylävartaloa sekä tukea selkärankaa pystyasennossa ja istuessa. Selkälihakset ovat sopeutuneet pitkäaikaiseen staattiseen työhön ja niiden pitäisi toki kestää selkärangan tukemisesta tuleva kuormitus.Lienee myös perusteltua olettaa etteivät lihakset yleensä jännity ilman syytä, ei varsinkaan selän alueella.

Selkänikama

Miksi selkämme sitten oireilevat?

Kaikilla selkä oireista kärsivillä näyttäisi poikkeuksetta olevan yksi muutos, joka liittyy SI-niveleen. SI-nivel sijaitsee lantiossa ristiluun ja suoliluun välissä, molemmin puolin ristiluuta vartalon pituusakselin suuntaisena. SI-nivel ei osallistu aktiivisesti kehon liikuttamiseen, mutta siihen kohdistuu ylävartalon aiheuttama nivelen suuntainen kuormitus. Kun paino siirtyy jalalta toiselle, myös SI-niveleen kohdistuu suurempi kuormitus tukijalan puolella.

Yleisesti on vallalla käsitys että SI-nivel on stabiili, mutta käytännön työ on osoittanut olettamuksen virheelliseksi. Asentomuutos SI-nivelessä aiheuttaa myös muutoksen alaraajoihin, jolloin alaraaja seuraa mukana ja antaa vaikutelman raajojen pituuserosta. On kuitenkin vaikea ymmärtää, miksi meidän alaraajat kasvaisivat eri mittaisiksi. Mikä olisi siitä saatava hyöty? Onhan se tietenkin helppoa todeta alaraajojen olevan erimittaiset, mutta jos tarkistetaan myös suoliluiden sijainti suhteessa toisiinsa, tilanne ja tulkinta muuttuukin erilaiseksi.

Virheasento lantiossa syntyy kun suoliluu siirtyy ylöspäin ja aiheuttaa samalla lihasjännitystä selässä ja pakarassa. Jos siirtymä on ainoastaan oikealla tai vasemmalla puolella kipuoireet jäävät vähäisiksi tai niitä ei ole olenkaan. Käytännössä selkäoireisilla virheasento koskee molempia suoliluita. Koska suoliluut ovat kiinni toisistaan häpyliitoksessa vasen tai oikea suoliluu voi liikkua vain rajoitetusti. Virheasento toisella puolella paineistaa myös toista puolta virheasentoon. Mitä suurempi muutos SI-nivelissä on, sitä suurempi on siitä aiheutuva lihasjännitys ja kipu.

Pienet muutokset lantion alueella aiheuttavat selkäjäykkyytä ja vain äärimäisissä kuormituksissa ohi menevää lihasoireilua. Kun lihasjännitys lisääntyy, keho ei pysty enää sopeutumaan tilanteeseen ja kipu pahenee. Jännittyneen lihaksen verenkierto ja aineenvaihdunta vaikeutuu, joka selittää ainakin osittain lihasten kipua. Ääri-ilmiönä esiintyy noidannuoli-oire, jolloin selkälihakset menevät kramppiin ja estävät liikkumisen ja asennonvaihdot lähes kokonaan.

Selkäranka

Mikä altistaa lantion virheasennoille?

Suurin syy lienee ihmisen pystyasento ja siitä seuraavat kuormitukset. Kävely, hyppiminen, kantaminen, nostaminen, kaatumiset, juokseminen ja nopeat liikepoikkeamat sekä naisilla raskauden loppuvaihe ja synnytys voivat altistaa SI-nivelen virheasennoille. Kiputuntemukset istuessa ja pitkällään ollessa ilmaisevat enemmän sitä, että keho ei pysty sopeutumaan  näissä asennoissa lihasjännitykseen ja kipuoireet pahenevat. Ei niinkään sitä että kyseiset asennot olisivat kipujen syy.
Tyypillisinä oireina SI-nivelen virheasennoissa on alaselän kipu. Joskus kipu provosoituu pystyasennossa, joskus istuminen pahentaa oireita ja joissakin tapauksissa on vaikea löytää oireetonta nukkumisasentoa. Joskus myös kävely (varsinkin hidas kävely) pahentaa kipua. Asennon vaihtaminen nukkuessa on kivuliasta. Liikkeellelähtö aamulla ja pitkän istumisen jälkeen on usein tuskallista, mutta helpottuu päivän mittaan (kun verenkierto tehostuu). Alaselän jännitykset voivat aiheuttaa myös säteilevää kipua pakaran ja lonkkanivelen alueelle sekä reiden ulkosyrjään. Kipu rajoittuu yleensä polven yläpuolelle ja esiintyy ainoastaan tietyissä asennoissa ja kuormituksissa.

Suoliluun siirtymiä näyttäisi olevan kaiken ikäisillä, jopa leikki-ikäisillä lapsilla. Lapsilla selkäoireita on kuitenkin harvemmin, sillä lapsen keho pystyy sopeutumaan muutoksin paremmin kuin aikuisen ihmisen keho. Selkä oireiden esiintyminen lisääntyykin työikäisillä, eikä ikääntyvä väestökään ole suojassa selkäkivuilta.

Selkäkivun hoitaminen on paljolti rutiinia, jossa yhdistyy tehokas hieronta ja suoliluun manipulaatio sekä tarvittaessa nikamakäsittely. Hoidolla saavutetaan hyvät tulokset,mikäli syy taustalla on korjattavissa kyseisillä menetelmillä. Työssäni turvallisuus ja tehokkuus ovat avainasemassa.

Kirjoituksen ei ole tarkoitus edustaa täydellistä totuutta eikä kyseenalaistaaa lääketieteen saavutuksia selkäkipujen hoidossa ja tutkimuksessa. Kirjoitus perustuu kokemuksiin ja havaintoihin omassa työssäni. Olenkin päässyt lukuisia kertoja jakamaan asiakkaan ilon, kun hän on päässyt eroon pitkään vaivanneesta kiputilasta, parhaimmillaan jopa yhdellä hoitokerralla. Kirjoituksessa olen käsitellyt vain yhtä selän ongelmaa, mutta jatkossa lisää.

Saitko uutta ja hyödyllistä tietoa?
SEURAAMALLA JKL VYÖHYKETERAPIAA FACEBOOKISSA, PÄÄSET LUKEMAAN UUSIMMAT ARTIKKELIT ENSIMMÄISTEN JOUKOSSA.

 

Jos selkäkipu vaivaa, varaa aika niin katsotaan mitä voimme tehdä sinun selällesi. Tästä suoraan ajanvaraukseen.